Apotheek Jansen

Liendertseweg 32 3814PK Amersfoort Tel:033 - 461 64 42

Medische Encyclopedie

Inhoud

Wratten

Wat zijn wratten?

Wratten zijn harde knobbeltjes op je huid. De knobbeltjes voelen ruw en bobbelig aan. Soms lijken ze een beetje op hele kleine bloemkool.

Wratten zitten vooral op handen en voeten. Maar je kunt wratten ook op andere plekken op je lichaam krijgen.

Een wrat doet meestal geen pijn. 
Wratten aan de onderkant van je voet doen soms wel pijn. Bijvoorbeeld als je loopt of lang staat. De wrat drukt dan in het eelt onder je voet.

Wratten krijg je door een virus. De medische naam voor dit virus is het humaan papillomavirus.

Als dit virus op je huid komt, kun je een wrat krijgen. Dat gebeurt niet bij iedereen. We weten niet waarom de ene persoon wel een wrat krijgt en iemand anders niet. Mensen die ouder zijn dan 50 jaar hebben meer kans om wratten te krijgen. Deze ouderdomswratten zitten vaak in het gezicht. Wratten op je penis, vagina of anus kunnen ook komen door een ziekte die je kunt krijgen door seks (een soa).

Het virus waar je wratten van kunt krijgen komt overal voor. Er is geen bewijs dat je meer kans hebt om wratten te krijgen in zwembaden, in gedeelde douches, of van sporten op blote voeten. We weten niet goed hoe je kunt zorgen dat je geen wratten krijgt.

Niet peuteren of bijten

Als je 1 keer een wrat hebt, kun je nog meer wratten krijgen. Bijvoorbeeld als je aan de wrat peutert of bijt. Probeer van je wratten af te blijven, zodat er niet meer wratten bij komen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Je kunt afwachten of de wrat weggaat. Of een middel tegen wratten proberen.

Afwachten

Als je weinig last hebt van de wrat, kun je het beste wachten tot de wrat vanzelf weer weggaat.

De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 1 jaar.
Na 2 jaar zijn bij 2 van de 3 mensen alle wratten verdwenen.
Heel soms blijven wratten veel langer zitten.

We weten niet waarom bij sommige mensen wratten lang blijven. En waarom bij andere mensen de wratten snel weer weg zijn.

Zelf smeren of aanstippen

Je kunt zelf een middel tegen wratten proberen. Bijvoorbeeld crèmes die je elke dag op de wrat smeert. Of een wrattenpen waarmee je de wrat zelf kunt aanstippen. Deze middelen kun je kopen zonder recept van je huisarts. Er is onderzoek gedaan of deze middelen helpen tegen wratten. Waarschijnlijk helpen ze niet. Maar ze hebben ook geen nadelen.

Let op: Gebruik geen middelen tegen wratten met monochloorazijnzuur (MCA) en trichloorazijnzuur (TCA) erin. Deze zuren kunnen blaren of brandwonden geven als je ze niet goed gebruikt. Of als je het flesje omstoot.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

De meeste wratten verdwijnen vanzelf weer, maar toch willen veel mensen een medicijn tegen wratten gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de wrat op een hinderlijke plaats zit, of omdat ze de wrat lelijk of vies vinden.

Bij waterwratjes is afwachten echter de beste strategie. Een open waterwrat kan een paar dagen worden afgeplakt met een pleister om verspreiding te beperken.

Zelfbehandeling met salicylzuur
De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt.

Werkwijze

  • Breng de vloeistof 1x per dag aan
  • Bescherm de huid om de wrat heen, zodat het salicylzuur de gezonde huid niet kan verweken

Bescherming
Maak met een perforator een gaatje in de hechtpleister. Als dat kleiner is dan de wrat, kunt u het met een schaartje wat groter maken. Plak de pleister op de huid, zodat de wrat door het gaatje steekt. In plaats van een hechtpleister kunt u ook een likdoornpleister gebruiken.

U kunt ook de huid om de wrat heen insmeren met vaseline of zinkzalf. Als de vloeistof na het opbrengen is gedroogd, kunt u de beschermlaag weghalen.

Bevriezingsmethode
Als een wrat na 3 maanden zelfbehandeling met salicylzuur nog niet weg is, valt te overwegen hem door een arts te laten bevriezen met vloeibare stikstof. Deze behandeling is pijnlijk, en vaak is er meer dan één behandeling nodig om de hele wrat te verwijderen. Er ontstaat door het bevriezen een brandblaar die binnen een week verdwijnt.

De bevriezingsmethode kunt u ook zelf uitvoeren met een mengsel van dimethylether en propaan, zonder recept verkrijgbaar. Lees dan wel goed de aanwijzingen op de verpakking.

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel je huisarts op werkdagen als 1 of meer van deze dingen voor jou kloppen:

  • Je twijfelt of het knobbeltje op je huid een gewone wrat is of iets anders.
  • Je hebt veel wratten en er komen er steeds meer bij.
  • De huisarts heeft je wratten behandeld, maar ze zijn niet weg en je hebt er nog steeds veel last van.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Salicylzuur
Salicylzuur verweekt de bovenste laag, hoornlaag, van de huid, zodat deze makkelijk is te verwijderen. Bij wratten wordt salicylzuur meestal gebruikt in een sterkte tussen de 17 en 40 procent. Salicylzuur is voor deze aandoening te gebruiken als zalf of aanstipvloeistof.

Salicylzuur in combinatie met ditranol
Ditranol is in sommige aanstipvloeistoffen toegevoegd aan salicylzuur. Ditranol zorgt voor een remming van de celgroei, hierdoor zullen wratten stoppen met groeien. Salicylzuur verweekt de bovenste laag, hoornlaag, van de huid, zodat deze makkelijk is te verwijderen.

Tretinoïne op de huid
Tretinoine voor op de huid wordt gebruikt voor een speciaal soort wratten: vlakke wratten. Deze soort wratten komt vooral voor bij kinderen. Het middel vervangt de oude huid voor nieuwe huid. Ook gaat het vervellen tegen.

Bleomycine
Bleomycine wordt bij wratten gebruikt als andere medicijnen niet werken en u er erg veel last van heeft. Vooral bij wratten op de voet die moeilijk weggaan. Een hele kleine hoeveelheid wordt met een injectie in de wrat gespoten. Het remt de groei van de huidcellen van de wrat. De groei van de wrat wordt zo gestopt.

Terug naar overzicht